Skansen Chleba

Jak smakuje prawdziwy, wiejski chleb pieczony tylko i wyłącznie z naturalnych składników? Coraz trudniej przekonać się o tym osobiście. Jednym z najciekawszych miejsc, gdzie można skosztować tego rarytasu, jest położony na granicy Sianożęt z Ustroniem Morskim Skansen Chleba.

Placówka otworzona w 2006 r. przypomina dom i zakład pracy pomorskiego piekarza z XIX wieku. Wszystkie elementy - drewniane ściany i belki, trzcinowy dach, okna, pruskie mury - wykonano z dbałością o szczegóły oraz wierność historii. Najważniejszym punktem skansenu jest piec opalany drewnem, gdzie odbywa się ostatni etap przygotowania tradycyjnego chleba.

Bochenki powstają przy czynnym udziale gości. Liczba gatunków wypieków i jakość ekologicznych półproduktów nie pozostawia wiele do życzenia, nie mogło też zabraknąć staropolskiego żurku w chlebie. Lepiej nie zapominać o cennej warstwie edukacyjnej w postaci zwięzłych i przystępnych wykładów o piekarstwie i młynarstwie. Prelekcje przygotowywane są przede wszystkim z myślą o grupach zorganizowanych. Indywidualni turyści również mogą poznać smaczne sekrety.

Pieczołowicie wystylizowany skansen jest częścią bodaj jedynego w swoim rodzaju kompleksu, który tworzą również dom weselny, restauracja, cukiernia i piekarnia.

Dodaj opinię

Ocena ogólna:        

Dla dwojga:        

Dla dzieci:        

Dla dorosłych:        

Dla seniorów:        

Tradycyjne metody wypiekania chleba odchodzą powoli do lamusa. Niestety. Na szczęście są takie miejsca jak Skansen Chleba, gdzie wciąż wyrabia się go starymi, sprawdzonymi i zdrowymi metodami - bez sztucznych ulepszaczy. Placówka jest przekonująco wystylizowana na dom piekarza z XIX w., do tego chleb można przygotować pod okiem fachowca samodzielnie.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Nasi partnerzy